Kafes sisteminde civcivlerin gelişinden önce birtakım hazırlıklar yapılmalıdır bunlar;
Hayvanların her gün en az bir kere;
Yem ve su tüketimleri ile altlık durumu mutlaka kaydedilmelidir. Unutmayınız ki herhangi bir problem anında yeterli kayıtlar tutulmadığı takdir de uzmanların problemin sebebini anlaması ve sizlere gerekli tavsiyeler de bulunması zorlaşacaktır.
SICAKLIK
Tavuklar sabit vücut ısısına sahip hayvanlar olup, ter bezleri olmadığında vücut ısılarını çevre ısısına nefes alıp vererek ayarlayabilirler. Bunun için kümes ısısının ve rutubetin ideal düzeyde tutulması gerekir. Kümes sıcaklığının baştan sona kümes boyunca aynı düzeyde tutulmasına özen gösterilmelidir. Kümes sıcaklığı kontrol için kümes boyunca birincisi başa, ikincisi ortaya ve üçüncüsü kümesin sonuna olmak üzere en az 3 termometre ile tabandan 50.cm yüksekliğe asılır. Kümes içerisinde sıcaklık farklarının fazla olmamasına özen gösterilmeli, sıcaklık değerleri belli aralıklarla not edilmelidir.
Yaş | Isı |
1-2. Gün | 33°C |
3-4. Gün | 31°C |
5-7. Gün | 30°C |
2. Hafta | 29°C |
3. Hafta | 27°C |
4. Hafta | 24°C |
5. Hafta | 20°C |
6. Hafta | Minimum 20°C - Maximum 30°C |
6. Haftadan Sonra | Minimum 18°C - Maximum 30°C |
İdeal Isı | 18°C -24°C |
SU
İyi bir randıman için temiz ve kaliteli bir su en azından iyi bir yem kadar önemlidir. Bu yüzden suyun mineral, tuz ve bakteri yönünden temiz olması gerekir. Yüksek oranda tuz kabuk kalitesinin olumsuz yönde etkiler. Zararlı mineral ve bakteriler hayvanların sağlıklarını olumsuz yönde etkiler.Genel olarak yem tüketimi ile su tüketimi arasındaki oran 1,8 ve 2,1 arasında olmalıdır. Hayvanlara verilecek suyun kalitesi içme suyu kalitesinde olmalıdır. Hayvanlara verilecek suyun optimum ısısı 20°C olmalıdır. Hayvanların içtikleri su miktarı kümesin ısısına ve yem tüketimine bağlı olarak aşağıdaki tabloda görülen su/yem oranına göre değişir.
Yaş / Hafta | Yem Tüketimi gr./ Hayvan / Gün | Su Tüketimi ml./ Hayvan / Gün |
1. Hafta | 11 | 21 |
2. Hafta | 17 | 33 |
3.Hafta | 22 | 44 |
4. Hafta | 28 | 53 |
5. Hafta | 35 | 61 |
10. Hafta | 58 | 100 |
11. Hafta | 60 | 105 |
12. Hafta | 64 | 110 |
18. Hafta | 75 | 142 |
19. Hafta | 81 | 147 |
20. Hafta | 93 | 152 |
*Not: Tablodaki yem ve su tüketimleri 20°C ‘deki ısı için geçerlidir. Vücut ağırlıkları ve yem tüketimi çevre şartlarıyla, yem kalitesine göre değişiklik gösterir.
HAVALANDIRMA
İyi bir havalandırma altlığın iyi şartlar altında tutulmasını, doğru oksijen seviyesinin korunmasını civcivler tarafından solunan karbondioksitin, nemin ve altlıktan çıkan amonyağın ortadan kaldırılmasını sağlar. 1.kg Canlı ağırlığı için 0,7 m3/ saat veya 1.000 adet hayvan için;
1. Hafta | 35 m3/ saat |
2. Hafta | 70 m3/ saat |
3. Hafta | 110 m3/ saat |
4. Hafta | 200 m3/ saat |
IŞIK PROGRAMI
Işık programı ve kümes aydınlatması tavukların yumurtaya giriş zamanı, yumurtlama dönemindeki randıman ve yumurta iriliği ile yakından alakalıdır. Büyütme döneminde hayvanlar hedef vücut ağırlığından zayıf ise bir süre ışık miktarını arttırarak daha çok yem yemelerine sağlamakta yarar vardır. Yumurtaya giriş döneminde 17. Haftada vücut ağırlık ortamları düşük olan sürülerde ışık programını bir veya iki hafta ertelemek gerekir. Böylelikle düşük vücut ağırlıklı hayvanların yumurtaya girişini geciktirip, yumurtlayamama problemini önlemiş oluruz. Yaşa göre değil vücut ağırlığına göre ışık sürelerini ayarlamak gerekir.
Kümes Işık Yoğunluğu:
YAŞ | IŞIK YOĞUNLUĞU |
0-1 Hafta | 30 lux 4w/ m² |
2-4 Hafta | 10 lux 3w/ m² |
5-17 Hafta | 6 lux 2w/ m2 |
18.Hafta | 20 lux3.2 w/ m² |
Aydınlatma programında şu kurallar asla unutulmamalıdır:
GAGA KESİMİ
Gaga kesimi tüm sistemlerde gerekmemekle beraber çok parlak ışık alan pencereli kümeslerde gagalama ve tüy çekmeyi önlemek için uygulamakta yarar vardır. Gaga kesiminin gerekliliği kannibalizmin önlenmesi, gagalama yoluyla yaralanmaya sebebiyet vermemek, seçici yemleme yapılmasını engellemek, yumurta siklusunda yumurtaya zarar vermesini engellemek için yapılmalıdır. Gaga kesimi 7 ila 14.gün veya 9 ile 10. Hafta arasında uygulama yapılmalı, bir bıçak ile 500 adetten fazla gaga kesilmemeli sadece sağlıklı ve stressiz hayvanların gagaları kesilmeli, içme sularına kesme sürecinde A, C, K vitamini verilmeli, gaga kesimine başlamadan evvel hayvanlar 12 saat yemsiz bırakılmalı, yalnızca iyi yetiştirilmiş ekiplere gaga kestirilmelidir.
AŞILAMA
Aşılama programı ve uygulama şekilleri çevre ve kümes şartlarına göre değişmektedir. Aşılamanın amacı sürünün ileriki yaşamında hastalıkların onlara ulaşabileceğini tahmin ederek gerekli korumayı sağlamaktadır. Aşılama ile özellikle hastalıklara karşı seviyede bağışıklık sağlayabilir. Aşı programınız için bölgeyi iyi tanıyan bir veteriner hekim ile görüşülerek aşı programı belirlenmelidir. Aşılar güvenilir firmalardan alınmalı, orijinal etiket taşımalı, imal tarihi ve son kullanma tarihi belli olmalıdır. Aşılamadan 15-20 gün sonra kan örnekleri alınarak aşı sonuçları değerlendirilmelidir.
Başlıca Aşılama Yöntemleri;
BİYOGÜVENLİK/ HİJYEN:
Biyogüvenlik, hastalıkları önlemenin en iyi yoludur. Çiftlikte insanların ve ekipmanların hareketleri sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir. Ziyaretçiler sınırlandırılmalıdır. Tüm ziyaretçiler ve çalışanlar için merkezi bir giriş olmalıdır. Bir çiftlik ziyaretinden sonra 48 saat boyunca başka bir çiftlik ziyaret edilmemelidir. Temiz çizmelerin, elbiselerin, bonelerin tüm ziyaretçiler ve çalışanlar tarafından kullanılması sağlanmalıdır. Tüm kümes girişlerinde içlerinde dezenfektan bulunan ayak banyoları konulmalıdır. Mümkün olduğu taktirde aşılamalar, taşıma ve gaga kesimi için dışarıdan kadro yada ekipman kullanılmamalıdır. İdeal olarak görevli personeller bir kümesle sınırlandırılmalıdır. Eğer ziyaret edilen sürü sayısı birden fazla ise, ziyaret küçük yaştan büyük yaşa, sağlıklı sürüden hasta sürüye doğru gerçekleştirilmelidir. Hasta bir sürü ziyaret edildikten sonra başka sürü gezilmelidir.